16 December 2011

Miks jõuluvana säutsub?

Lumehelbeke/ säuts, säuts/ Ilmub ekraanile / säuts, säuts



Jõuluvana on ühepoolse suhtlusstiiliga. Sina oled olnud hea laps. Tema toob hea kingi. Sina oled halb laps. Tema toob halva kingi. Päkapikud on suure venna rollis. Jõuluvanale jookseb info lihtsalt kätte. Mis muutub kui jõuluvana sind Twitteris terve aasta jälitab või Facebookis sinuga lumememme ehitamises võistleb?

Kui jõuluvana on telekas ja ostukeskuses, siis miks mitte ei võiks ta olla ka internetis või telefonis. See õige jõuluvana (no see, kes Põhjapoolusel elab) võtab vastu nii kirju kui ka e-kirju. Ta saadab postikaarte ning sünnipäevaõnnitlusi. Kui lapsed näitavad oma jõulu-usku siiralt välja, siis täiskasvanud ei saa ju minna jõuluvana habemest sikutama. Isegi kui tahaks. Aga kui jõuluvana on hiirekliki kaugusel?

Facebookis tegutseb vähemalt kümme jõuluvana. Twitteris on neid kahekümne jagu – kui inglisekeelseid jõuluvanasid otsida. Seal tegutseb ka jõuluvana kaasa ning kuri jõuluvana (pahadele lastele). Uusim pereliige on Manchesteri jõuluvana – kelle twitteri väljaütlemiste eest kannab hoolt linnavalitsuse kommunikatsiooniosakond. Ühtlasi on jõuluvana osa suuremast jõuluturu kampaaniast. Tallinans võinuks Vana-Toomas säutsuda ja hoiatada millal kuusk kukkuma hakkab või millise kioski jõuluvorstid kõige kõvemini särisevad.

Video, mis jutustab Jeesuse sünniloo digiajastul, kogus eelmisel aastal 2.2 miljonit vaatajat. Maarja saadab Joosepile e-maili „Me peame rääkima, ma jään rasedaks.“ Kolm tarka ostavad oma kraami Amazonist ning kohtumine lepitakse kokku Facebookis. Kõik algab kenasti Google kaardi peal Naatsareti linnas. Imed saavad sündida ka kaasajal – tehnoloogia neid ei takista.

Paar aastat tagasi oli populaarne e-kaart, mis koondas kokku teised e-kaardid ning inimesed said neid hinnata. Miks mitte veidi klikkida ja enda asutuse jõulukaardi populaarsust tõsta! Asutuste elektroonilised jõulukaardid on suurepärane viis tööpäeva sisustamiseks.

Sotsiaalmeedia aitab ka siis, kui traditsiooniline jõulumasendus saabub – kuskil perekondlike kohustuste vahel avastab nii mõnigi hing end üksikuna. Online-kohtingute portaalid, jututoad võivad olla osa teraapiast.

Kui jõulud internetis veidi päris õiget jõulutunnet südamesse toovad, on tehnoloogia end oma parimast küljest näidanud. Jõulutunne on midagi toredat. Ja kui selleks läheb internetti või mobiili vaja, siis olgu nii. Miks mitte panna jõululauale ka arvuti, ühendada veebikaamera ning saata virutaalne jõulutervitus kõigile oma sõpradele lähedal ja kaugel. Mis kurja saab see ikka teha.

Head küberjõulu kõigile.

http://www.northpole.com/ - Jõuluvana Põhjapoolusel

No comments: